Er kan van alles gebeuren waardoor het verstandig is om weer even naar je hypotheek te kijken. Misschien ga je verbouwen of verduurzamen als er een kindje op komst is. Dan kun je je hypotheek verhogen, al dan niet met je overwaarde. Of misschien wil je verhuizen en je huidige hypotheek meenemen. Ga je uit elkaar? Ook dan verandert er veel. Ontdek 8 mogelijke veranderingen die invloed hebben op je financiën.
8 mogelijke veranderingen met invloed op je financiën
In welke levensfase zit jij? Kijk of het tijd is om ook jouw hypotheek en andere financiële middelen opnieuw te beoordelen. Advies nodig? Vraag het Vaes Finance.
1. Nieuwe baan
Krijg je een andere baan? Check dan of je nieuwe werkgever een dekking heeft bij langdurige ziekte (WIA). Vult je nieuwe werkgever de dekking niet aan, dan kan er veel veranderen als je langdurig ziek wordt. Controleer ook je nieuwe pensioen en de mogelijkheden als je een nieuw huis wilt kopen.
2. Samenwonen of trouwen
Ook jullie financiële huishouding komt samen als je gaat samenwonen of trouwen. Leg vast hoe jullie omgaan met kosten en inkomsten en persoonlijke of gezamenlijke eigendommen. Kijk ook of je recht hebt op nabestaandenpensioen en of je niet dubbel verzekerd bent met de schadeverzekeringen (aansprakelijkheid, rechtsbijstand, reis, etc.)
3. Scheiden
Verkopen jullie de woning of neemt één van jullie de hypotheek over? Bij verkoop moet je de winst c.q. verlies delen. Bij een ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid kan men veel meer lenen dan bij het kopen van een nieuwe woning. Een restschuld bij verkoop kan ook een reden zijn om niet te verkopen.
4. Verhuizen
Als je gaat verhuizen, kun je je huidige hypotheek meenemen (als de rente lager is). Voor het bedrag dat je daarboven nog nodig hebt, kun je dan extra lenen bij dezelfde geldverstrekker tegen de rentevoorwaarden van het moment.
5. Overlijden
Als jij of je partner komt te overlijden, daalt het inkomen van de langstlevende. Dat financiële verlies kun je verzekeren met een overlijdensrisicoverzekering. Zo zorg je ervoor dat jij of je partner de hypotheeklasten kunnen blijven dragen en in de woning kunnen blijven wonen.
6. Kinderen
Verwachten jullie een kindje? Dan wil je misschien wel uitbouwen of verbouwen. Bekijk of je dat uit je hypotheek kunt doen. Denk verder ook aan de financiële gevolgen als je minder gaat werken en hoe je het regelt als het noodlot jullie gezin treft: een overlijdensrisicoverzekering kan dan veel geldzorgen wegnemen.
7. Werkloos of arbeidsongeschikt
Raak je werkloos, dan kun je tijdelijk WW krijgen. Maar is dit genoeg en wat doe je na de uitkering? Hetzelfde geldt als je arbeidsongeschikt raakt. Als je in loondienst werkt, krijg je meestal een WIA-uitkering, maar ook die is tijdelijk. Met een woonlastenverzekering kun je je risico’s afdekken.
8. Pensioen
Hoe ziet jouw financiële plaatje eruit als je met pensioen gaat? Het is goed om dat plaatje al vroeg te schetsen. Kijk naar je inkomsten en je uitgaven en bepaal of je nu voldoende pensioen opbouwt om straks van te leven. Is je hypotheek dan afgelost en heb je nog hypotheekrenteaftrek? Breng het in kaart om te werken aan een zorgeloos pensioen.